Víte, jak vrátit půjčku? Máte právo odstoupit od spotřebitelského úvěru

09.03.2019 09:24

Stále častěji přibývá případů, kdy si lidé bezhlavě půjčují různé sumy od bankovních institucí nebo pochybných věřitelů. Po zjištění skutečných poplatků a skrytých triků ve smlouvě dříve nezbývalo, než vše řádně zaplatit, a až poté se s půjčkou rozloučit. Mnoho dlužníků tak doplatilo na svou nerozvážnost a zbyly jim jen oči pro pláč. Často se tak dostali až k blokaci účtu a následné exekuci. Stát ovšem nepodporuje lichvářské nabídky, naopak se je snaží utlumit. To bylo důvodem pro vznik opatření, které nabízí upsanému odstoupit od smlouvy do čtrnácti dní.

Výsledek jednání Evropské unie

Česká republika není vynálezcem zmíněného opatření, nýbrž jej pouze převzala od Evropské unie, která se snažila ve všech svých členských státech zabránit podvodnému jednání. Jestliže podepíšete smlouvu, která zmiňuje půjčku finanční částky od 5200 Kč do 1,95 milionu korun, můžete si ji do čtrnácti dní v klidu rozmyslet a odstoupit. Důvodem pro vás může být výhodnější nabídka, kterou najdete až po podepsání nebo také rozmyšlení. Pokud ve smlouvě naleznete informace, které vám nevyhovují, můžete od půjčky do čtrnácti dnů odstoupit bez jakýchkoliv poplatků navíc. Mnoho institucí si totiž zakládalo na tom, že do smlouvy, zanesli velmi tučnou finanční částku v případě odstoupení od smlouvy. Jedinci, kteří si dokumenty nepročetli důkladně nebo jednali ve spěchu, pak překvapila nemilá informace. Právě těmto uspěchaným rozhodnutím dává nové opatření šanci.

Odstoupení od smlouvy není určeno pro každého

Celá situace v České republice má však jeden velký háček. Myšleno bylo jen na spotřebitelské úvěry. Pokud jste si zvolili úvěr, který od této sekce nepatří a sami jste se z vlastní vůle vydali na pobočku nebo vyhledali věřitele, následně s ním podepsali smlouvu, nemáte na bezplatný odstup od smlouvy nárok. To platí i v případě, že jste podepsali smlouvu s nesmyslně vysokými úroky, poplatky nebo přísnými podmínkami. Na bezplatný odstup máte nárok tehdy, když jste byli donuceni pod nátlakem mimo danou instituci. Jestliže vás například navštívil sám věřitel ve vašem domě nebo bytě a nabídl vám k podpisu smlouvu, máte plné právo odstoupit. Stejná pravidla platí i při podpisu na jakémkoli veřejném prostranství. Nejčastěji se s odmítnutím setkáte tehdy, máte-li podepsanou smlouvu, která nese částku nižší, než je 5000. Dále také v úvěrech na bydlení, leasingu nebo půjček bez stanovené úrokové částky.

Na možnost odstoupení od smlouvy se obracejte, jen když se jedná o tzv. spotřebitelský úrok. Ne každý úvěr splňuje kriteria, aby zapadal do této sekce. Do úvěrů, které se neřadí mezi spotřebitelské počítáme výše zmíněné a dále také půjčky vyšší než 1 800 000 Kč nebo půjčka v podobě nájmu.

Existují možnosti, které vás dostanou z problému i po lhůtě

Pokud je oněch čtrnáct dní daleko za vámi a vy jste nespokojeni se svým úvěrem, pokuste se ve smlouvě najít prázdné místo. Pokud se vám podaří najít určitou nesrovnalost, máte alespoň malou šanci, že bude odstoupení možné. V opačném případě lze zvážit možnosti refinancování a ulevit své peněžence do budoucna. Viva-Credit.cz

Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti
Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.


absinthy-745x100-1493882700.jpg